Grupa Telekom Slovenije u prvom kvartalu s gotovo 50% većom dobiti

Bez autora
May 22 2024

Grupa Telekom Slovenije u prvom je tromjesečju ostvarila 169,1 milijun eura prihoda od prodaje, što je četiri posto više nego u istom razdoblju lani.

Prihodi su veći uglavnom zbog rasta broja korisnika i veće prodaje IT proizvoda i usluga. S 12,1 milijun eura neto dobit koncerna bila je 48 posto veća.

Kako je danas objavio Telekom Slovenije, nakon što je nadzorni odbor u ponedjeljak izvijestio o tromjesečnom poslovanju, dobit iz poslovanja na početku godine porasla je za 31 posto na 18,3 milijuna eura, dobit iz poslovanja prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) za 10 posto, na 59,7 milijuna eura. EBITDA marža na razini grupe predstavlja 35,3% udjela u prihodima od prodaje.

Kao što je navedeno, prihodi od prodaje porasli su između ostalog i zbog većeg broja korisnika. Grupa je krajem ožujka imala ukupno pet posto odnosno 83.991 mobilnih maloprodajnih korisnika više nego u istom razdoblju prošle godine i dva posto više maloprodajnih širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži.

Prihodi su također veći zahvaljujući dobroj prodaji IT robe i usluga, dok su porasli prihodi od financijskih usluga, eZdravstva, osiguranja i veleprodajnih tržišta.

Matična tvrtka Telekom Slovenije u prva je tri mjeseca ostvarila 148,2 milijuna eura poslovnih prihoda, što je tri posto više nego u istom lanjskom razdoblju (koncern je pak ostvario više od 170 milijuna eura poslovnih prihoda). Operativna dobit porasla je za 27 posto, EBITDA za osam posto, a neto dobit za 54 posto na 7,9 milijuna eura.

Kosovska podružnica Ipko također je poboljšala rezultat početkom godine. Poslovni prihodi veći su za 11 posto, EBITDA za 15 posto, operativna dobit za 35 posto, a neto dobit za 64 posto i iznosila je 5,6 milijuna eura.

Grupa Telekom Slovenije zapošljavala je krajem ožujka 3.269 ljudi, od kojih je 2.065 zaposleno u matičnoj kompaniji na čijem je čelu Boštjan Košak.

Telekom Slovenije danas je objavio poslovne rezultate za prvo tromjesečje i sazvao skupštinu društva koja će se održati 17. lipnja. Na njoj će se, među ostalim, odlučivati o korištenju prošlogodišnje bilančne dobiti u iznosu od 66,5 milijuna eura. Prema prijedlogu uprave, dio bilančne dobiti u iznosu od 40,3 milijuna eura rasporedit će se za isplatu dividendi, a ostatak će se rasporediti u druge rezerve ili prenijeti.

Dioničari - država u izravnom vlasništvu ima 62,54 posto, Kapitalska družba 5,59 posto, Slovenski državni holding 4,25 posto - na lipanjskoj će skupštini imenovati i člana nadzornog odbora. Za tu funkciju predložen je dosadašnji nadzornik Aleksandar Igličar, koji će novi mandat započeti u siječnju iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik